Новите сателити Галилео вече са на площадката за изстрелване

Нови два сателита Галилео стигнаха Френска Гвиана, готови да заемат своето място в европейското сателитно навигационно съзвездие. Двойката, обвита безопасно в специални контейнери с климатична инсталация на борда на Боинг 747 на Air France, кацна на летище Кайен-Феликс Ебуе.

Те бяха пренесени от камион, за да бъдат разположени в чистите помещения в околностите на европейския космически център и за да започнат финалните приготовления за изстрелване.

Седмият и осмият ще бъдат изстреляни заедно от ракета Союз в края на март, възобновявайки изграждането на сателитно-навигационното съзвездие. Предишното изстрелване на ракета Союз завърши с поставянето на сателитите в грешна орбита.

Пристигането на сателитите във Френска Гвиана е последната спирка в една сложна тестова и продукционна линия, която може да се проследи назад чак до Европа. Сателитите са построени от OHB в Бремен, Германия, като техните навигационни оборудвания идват от Surrey Satellite Technology в Гилдфорд, Великобритания, като и двете компания са снабдявани от подизпълнители по целия континент.

Вече готовите сателити биват доставени в техническия център на ЕКА в Ноордвайк, Холандия, дом на най-големия център за изпитания на сателити в Европа.

Там серии от тестове репородуцират всеки аспект от космическата околна среда, включително симулации на акустичен шум и термален вакуум, за да се гарантира тяхната готовност за космоса.

Всеки сателит също така бива включен в цялата световна наземна мрежа на Галилео за няколко дни, за да се провери, че работи според очакванията.

Тестването на сателитите завърши успешно и те получиха разрешение миналия вторник да пътуват за Френска Гвиана.